Kesä on joskus ihmettelyä täynnä. Kaksi tuttua leijonakaveria raportoivat että meidän sähköisessä tiedotuslehdessämme www.jellona.infossa on joku vika kun kuvat ei näy, vaikka muuten toimii. Vaativat korjaamaan sivuja. Seurasi kova ihmettely: jellonapalvelimen sivuissa ei ollut mitään vikaa löydettävissä, ne oli äärimmäisen yksinkertaiset ja kuvat näkyivät Elisan ja yliopiston verkoista testattaessa ainakin kuudella eri selainohjelmalla aivan oikein. Sivun koodi validoitiin... täysin kunnossa - ei tässä ole niin mitään järkeä. Soittelin toiselle jonka koneella kuvat eivät näkyneet ja sain tarkat tiedot selainohjelmasta sun muusta mikä oli käytössä ja täysin samoilla ohjelmilla ja asetuksilla kuvat näkyivät kauniisti minun koneellani. Täh ? Seurasi luvuttomasti ihmetteleviä sähköposteja, teorioita, miettimistä... mitä ihmettä?

Lopulta selvisi. Ainoa yhdistävä tekijä näillä kahdella henkilöllä, jotka eivät nähneet kuvia meidän sivuillamme oli että kummallakin oli koneessaan Norton-niminen turvaohjelma. Verkosta selvisi lopulta, että Norton on tehty aivan täysin järjettömästi: se poistaa oletusarvoisesti kaikilta sivuilta kaikki tietyn kokoiset kuvat pelkästään kuvan koon perusteella olettaen että kaikki yleisien bannerimainosten kokoiset kuvat ovat ilman muuta mainoksia. Siis pelkästään kuvan koon perusteella ! Se myös poistaa kaiken minkä osoitteessa on "kiellettyjä" sanoja, sellaisia kuin esim. "ad" tai "banner", joiden arvellaan viittaavan mainokseen. Ilmeisesti myös meidän tiedotuslehtemme www.jellona.info:n osoitteen sisältämä "info" on kielletty. Täysin järjetöntä. Kaikkea soopaa kaupassa myydään ! Verkosta löytyi sitten - kun osasi hakea - pitkät keskustelut tästä ongelmasta. Yhden asiantuntijan yhteenveto koko Norton-ohjelmasta oli: "Piece of shit". Hän totesi että ei noin idioottimaisia virityksiä sisältävän turvaohjelman varaan uskaltaisi koneensa turvallisuutta laittaa.

Mitä opimme tästä? Jos teidänkään koneellanne kuvat ei näy, klikattavat palkit eivät toimi, OK-painonapit ja muut painikkeet eivät löydy, verkkokaupan toiminnot oikkuilevat, mikään ei toimi: Ei, ei se ole meidän palvelimemme vika. Heittäkää se Norttoni koneestanne kovaa ja kauas !!

Kaikkea pitää näkemäni kun vanhaksi elää.  :-/  Ja me kun luultiin, että me tehtiin niin yksinkertaiset sivut että vanhimmalla ja huonoimmallakin koneella ja selaimella ne ainakin toimivat...

Ilkka