Edellisen kauden 2004-2005 kansainvälinen presidentti Clement Kusiak lähetti pitkän kirjeen lions-liikkeen jäsenmäärän kehityksestä. Kuten monet varmaan muistavat, niin Kusiakhan julisti viime kauden olevan koko liikkeen suurin jäsenkasvun vuosi. Hän asetti tavoitteen saada jokaiseen klubiin keskimäärin 2 uutta jäsentä nettolisäyksenä ja maailmanlaajuisesti saada 5% lisää jäseniä vuodessa ja aloitti valtavan propagandarummutuksen. No miten kävi? - Eipä hääppöisesti, noin kansainvälisesti katsottuna. Suurin osa maailman alueista ( lions-jargonilla "constitutional area"; esim Aasia, Japani, Pohjois-Amerikka jne.) suorastaan romahti jäsenmäärältään kasvun asemesta. Eurooppa kasvoi hiukan. Suomi menetti hiukan jäseniä, mutta vain vähän. Meidän piirimme menetti virallisen tilaston mukaan 29 jäsentä ja virallinen jäsenluku on nyt 1766. Tosin listasta näkee heti että se on väärin, se ei ota huomioon kauden lopussa toimintansa lopettaneita kahta pientä klubia. Todellinen lopputulos pitäisi olla noin 50 jäsenen tappio. Mutta joka tapauksessa meillä tulos oli olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvä, ei kuitenkaan todellakaan mikään hurja jäsenkasvun kausi niinkuin piti. Mutta uudistumisvauhti on melkoinen, vanhimpia jäseniä lähtee ja kuolee ja nuoria tulee jatkuvasti tilalle. Hyvä niin, tämä on sukupolvenvaihdoksen aikaa.

Mitä sitten meni Kusiakilla pieleen? - Ei sinänsä mikään, mutta edellisillä kausilla oli ollut jo monta vuotta jatkuvaa hurjaa jäsenkasvatuskampanjaa, liittymismaksuista vapautuksia, naisjäsenten hankintakampanjoita yms. Näillä oli se sivuvaikutus, että kun klubeja ja piirejä painostettiin kasvuun niin niihin jäi "haamujäseniä", ihmisiä ja kokonaisia klubeja jotka oli ilmoitettu liittyneiksi liittymismaksusta vapautuskampanjan aikana tai jäseniä jotka todellisuudessa eivät olleet maksaneet jäsenmaksujaan tai olleet missään mukana enää aikoihin, mutta heitä ei poistettu listoilta kun kerran kasvukampanja oli menossa. Nyt Kusiak hallituksineen teki kuitenkin sen rohkean liikkeen että lakkautti tukuittain toimimattomia klubeja jotka olivat jättäneet maksunsa maksamatta. Se ei näytä tilastoissa kauniilta, mutta jatkon kannalta oli varmasti oikea ratkaisu. Kunnia siitä hänelle.

Tälle vuodellehan ei ole mitään hurjaa kasvukampanjaa, mutta sen sijaan ohjelma nimellä "Missio 30", joka olennaisesti ottaen kehottaa hankkimaan joka klubiin yhden jäsenen lisää ja korvaamaan lähteneet. Se on kohtuullista ja ikääntyminen huomioon ottaen varmasti hyvä ja viisas tavoite. Koitetaan.

Ilkka