Tuli sitten tänään taas istuttua lions-kokouksissa 8 tuntia putkeen. Alkupuoli oli tavanomaista hallitushommaa, mutta loppupuoli oli kiinnostavampi. Jukka Eräkare, Siuntion klubin presidentti ja IBM-läinen IT-ekspertti, järjesti IBM:n pääkonttorin tiloissa Helsingissä lions-klubien webmastereitten ideariihi-illan. Alkuun oli pyydetty todellinen huippuammattilainen kertomaan tuulahduksia omasta työstään ja suosituksia tulevaisuudelle, minkä jälkeen paikalla olleet noin kymmenkunta eri klubien webbisivujen tekijää siirtyivät vapaaseen ideointiin ja tilanteen ruodintaan. Erinomainen tilaisuus.

Ideariihen tuottamaa idealistaa puidaan vielä varmasti monellakin areenalla, joten en edes yritä muistella sen kaikkea sisältöä tähän, mutta otan muutamia ajattelemisen arvoisia pointteja esiin. Ensinnäkin internet-yhdyshenkilön tai webmasterin tärkeys klubeille: Meidän sekä sisäinen että ulkoinen viestintämme on hyvää vauhtia muuttumassa yhä enemmän nettipohjaiseksi. Se on sekä tehokkaampaa, halvempaa että tavoittavampaa kuin perinteinen paperin postittelu. Silti läheskään kaikki klubit eivät vielä ole nimittäneet ketään webmasterin tai internet-vastaavan tehtävään. Webmasterin virka olisi hyvä saada samalla lailla klubien "oletusarvoisten" virkailijoiden joukkoon kuin vaikkapa sihteerin tai rahurin tehtävät. Toisekseen webmasterit tarvitsevat koulutusta, verkostoitumista ja yhdessä toimivaa kaveripiiriä. Koko webbihän on verkostoitumista. Tämän illan kokous toimikin lähtölaukauksena uudelle vapaaehtoiselle webmasterien verkostolle, jossa yhdessä idoimalla, tehtäviä jakamalla ja ajoittain kokoontumalla viedään asioita eteenpäin. Ihan niinkuin itse Internettiäkin on kehitetty Internet Societyn ja muiden vapaaehtoisverkostojen toimin. Nyt aloitetaan postilistalla, keskustelupalstalla, pidetään lisää ideointipalavereita, kaivattiin omia salasanalla suojattuja sisäisten arkistojen alueita, puhuttiin omasta Wikistä jne... 

(Ai niin. Niin että mikäkö on wiki? Wiki-nimi tulee erisnimestä Wikipedia, joka on verkossa toimiva eräänlainen tietosanakirja, jota kuka tahansa lukija saa kirjoittaa. Wikit ovat ohjelmistoja, joilla tällaisia voi toteuttaa. Niillä voi tehdä myös monenlaisia muita palstoja, joissa annetaan webbisivujen tekemisestä mitään ymmärtämättömien ihan tavallisten ihmisten kirjoittaa sisältöä verkkoon - vähän samaan tyyliin niinkuin vaikka tämä kuvernöörin blogipalsta. Tätäkin osaa kuka hölmö hyvänsä - jopa minä - kirjoittaa ilman mitään opastusta. - No, sittenpä näette kunhan uusi verkostomme keksii tavan laittaa mokoman pystyyn ja tarjota sen sopivasti kaikille, opastuksella höystettynä...)

Illan varsinainen anti on siinä että netin käyttö ei ole enää vain parin höyrypään harrastus, siitä on tullut massojen tapa kommunikoida. Ja sisällön kirjoittaminen on vieläkin liian vaikeaa ja liian harvojen työnä. Tätä autetaan parhaiten kun annetaan edistyneimmälle porukalle lisää mahdollisuuksia auttaa toisia ja samalla tarjotaan edistyneimmille omaa tukea, arvostusta, ideoita, jopa palkintoja... Odottakaa siis vaikkapa vuoden nettisivukilpailua. Tai vuosikokouksen yhteyteen webbitapaamista. Perästä kuuluu.

"Sillä aikaa kun toiset vasta suunnittelevat lionismin tulevaisuutta, me teemme sitä."

Kröhöm :-)

Ilkka