Moni on kysellyt valmista kuittilomaketta, jota klubit voisivat käyttää Punaisen Sulan tuotteiden yhteydessä. Tässä eräs näistä monista kyselyistä:

---pala-saapunutta-postia-----

Meidän PNAT-kokouksessamme oltiin ehdottamasti sitä mieltä, että jonkinlainen
yhteinen tosite/ laskumalli olisi tarpeellinen. Kuvitelkaa vain sitä erilaisten
lappujen ja lippujen määrää, jota klubit kirjoittavat, jotkut niistä logolla ja
toiset ilman. Tämä ei ole meille hyvää PR:ää ja kohderyhmänä tässä toiminnassa
ovat yritykset.

Saisimmeko yhteisen "vakavasti otettavan" tosite/laskupohjan ja milloin?

----lainaus-loppu-ja vastaus alkaa-------

Emme saa. Liitto käsitteli asiaa. On hyvin tärkeää, että juridisesti ottaen emme myy mitään, vaan meillä on luvanvarainen  keräys johon kerätään lahjoituksia klubien kautta. Siksi liittotasolla tai piiritasolla ei ole eikä tule mitään kuittipohjaa, joka viittaisi järjestelmälliseen myyntiin. Ainoastaan otamme vastaan lahjoituksia ja annamme lahjoitusta vastaan vastineeksi muistoesineen, joka voi olla taulu, akryylikuutio tms. Niiden mukana annetaan yleensä vain kiitostodistus tai jonkinlainen kunniakirja. Yksittäinen klubi voi tietysti neuvotella kussakin tapauksessa lahjoittajafirman kanssa siitä jos jonkinlainen tosite tarvitaan, mutta se tosite - jos sellaiseen mennään - on ehdottomasti klubin oma asia ja on myös klubien edun mukaista korostaa firmoille, että kyseessä on lahjoitus, ei myynti.

Juridiikka on vaikeaa. Ja tulossa oleva uusi lakihan - jos se hyväksytään - tullee ensi kesän jälkeen tekemään vaikeasta vielä vaikeampaa eli kieltämään nykyisenkaltaisten arvokkaampien esineden antamisen kiitokseksi lahjoituksesta, joten nykyinenkin toimintamalli onnistuu vain ensi kevään ajan. Koitetaan pärjätä tällä. Ensi kesän jälkeen ei sitten saa lahjoitusta vastaan antaa kuin aivan vähäarvoisen tavaran kuten pinssin tms.

Ilkka